KVALITET HELE VEIEN

Alt Av Bildeler har 5 års garanti på slitedeler.
Alt Av Bildeler har også LIVSTIDSGARANTI på alt av verktøy og garasjeinnredninger. 

 

Her har du en artikkel som forteller om hva som skjer i bransjen.
 

Derfor må du være på vakt for falske bildeler

Falske og piratkopierte bildeler blir stadig vanligere, og er vanskelig å oppdage. Slik unngår du å sette deg selv og andre i livsfare!

Publisert: 8.01.2018 Oppdatert: 2.10.2018

Tekst:

Eirik Bonesmo Grimsmo / Tomas Torbjørnsen

Mange av delene på bilen din utsettes for løpende slitasje – og til slutt må de byttes. Det gjelder spesielt ting som felger, bremseklosser og dekk.

Kjøper du de nye delene fra billige nettsteder, privatpersoner eller gjennom andre uautoriserte kanaler, har du ingen garanti for at du får ekte og trygg vare. Konsekvensene dersom du ender opp med falske, piratkopierte deler kan potensielt sett være katastrofale.

Bremseklosser av gress og treflis

Britiske IP Crime Group gjorde sjokkerende funn da de testet ulike bildeler på det engelske markedet. Piratkopierte merkedeler var tilsynelatende identiske med originalen – men oppfylte langt fra minstekravene til sikkerhet.

Også EU-kommisjonens rapport «Too good to be true», viser urovekkende resultater etter analyser av falske bildeler. Bremseklosser produseres vanligvis av stålull og andre metaller, mens det i arbeidet med denne rapporten ble funnet betydelige mengder bremseklosser som inneholdt både gress og treflis.

– Vi har jevnlig gjort beslag av falske bildeler som har kommet til Norge de siste årene.

Elisabeth C. Nettum

— Seniorrådgiver i Tolletaten

Betydelige funn også i Norge

At det er gjort funn andre steder i Europa, betyr ikke nødvendigvis at dette er et problem i Norge. Seniorrådgiver i Tolletaten, Elisabeth C. Nettum, bekrefter imidlertid at problemet også eksisterer her til lands.

– Vi har jevnlig gjort beslag av falske bildeler som har kommet til Norge de siste årene. Deriblant har vi stoppet en del sendinger med felger og felgkopper, lyspærer og bremseklosser, bekrefter Nettum.

Stor sikkerhetsrisiko på veien

Daglig leder hos verksted- og bilforhandleren Sulland Bodø, Fredrik Torbjørnsen, mener piratkopierte bildeler er et meget dårlig valg.

– Du aner ikke hva du får når du kjøper deler som ikke følger bilmerkenes egne standarder. Uoriginale felger kan for eksempel være laget av hva som helst, på en hvilken som helst måte. Felger av lav kvalitet kan bøye seg, eller i verste fall knekke. Det kan ha fryktelige konsekvenser når bilen er ute på veien, sier Torbjørnsen.

– Selv om piratkopiene ser like ut, kan de i verste fall være laget av gress. Du har absolutt ingen garanti for at produktet er godt nok.

Fredrik Torbjørnsen

— Daglig leder, Sulland Bodø

Hans beste tips er å kjøpe originaldeler hos en autorisert forhandler, da er du sikker på at du får det du betaler for, og slipper å bekymre deg for sikkerhetsrisikoen.

Forsikringen dekker ikke uaktsomhet

– Originale bildeler fra merkeleverandører har høye sikkerhetskrav, og må gjennomgå sikkerhetstester i alle ledd. Da vet du hva du får, og det er gode nyheter med tanke på forsikringen, forklarer Torbjørnsen.

– På den andre siden har du piratkopiene. Selv om de ser like ut, kan de i verste fall være laget av gress. Du har absolutt ingen garanti for at produktet er godt nok – og dette er også forsikringsselskapene klar over, påpeker han.

– Se for deg at det skjer en ulykke, eller at bilen får driftsstans på grunn av dårlig kvalitet på bildeler. Spør deg selv om du burde visst bedre. Skjønn er en viktig faktor, også når det gjelder forsikringen, avslutter Torbjørnsen.

KILDE: Santander 

Tekst:

Eirik Bonesmo Grimsmo / Tomas Torbjørnse

 

VALGET ER DITT!